Fırtına Vadisi ve Çamlıhemşin

Yeryüzünün bazı noktaları tabiatın cömertliğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serer, Fırtına Vadisi ve Çamlıhemşin de bu yerlerden biri. Sırtını Kaçkar Dağları’na, yüzünü Karadeniz’e dönmüş benzersiz bir yerleşim yeri.

Kaçkar Dağı’nın eteklerinden başlayarak Karadeniz’e değin uzanan Fırtına Vadisi, iklimi ve bitki örtüsüyle Türkiye’nin özel alanlarından biri. Çamlıhemşin’in en büyük vadisi olan Fırtına, adını aldığı Fırtına Deresi, Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, Gito Yaylası, Badara Yaylası, Zilkale, Huser Yaylası, Palovit Şelalesi gibi birçok tabiat güzelliğini bünyesinde tutuyor.  “Doğu Karadeniz’de gezilmesi gereken yerlerin büyük çoğunluğu bu vadide ve Çamlıhemşin’de yer alıyor” ifadesi yanlış bir ifade olmaz.

Çamlıhemşin Coğrafi Özellikleri

Fırtına Vadisi ve Çamlıhemşin, Türkiye’nin en fazla yağış alan alanlarından biri. Bu bölgede yılın her dönemi yağış görmek mümkün. Göz alabildiğine ormanlar, yemyeşil çay ve kivi bahçelerinin birincil sebebi de bol yağış elbette. İlçenin yüzde sekseni ormanlık ve dağlık alanlarla kaplı. Düz arazi neredeyse yok gibi. Bu nedenle bölge halkı evlerini tepelere ve eğimli arazilere yapmak zorunda kalmış. Burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin yeşil örtü yoğunluğundan sonra hayret ettiği ikinci konu da bu oluyor.

Çamlıhemşin’de Yaşam

1900’lü yılların başında yolları olmayan tepelere taş yapılı konaklar inşa edilmesi hayret edilecek bir durum. Geçmiş yıllarda bu evlerde yaşayanlar kışlık erzaklarını depolar ve bahar aylarına kadar kente inmezlermiş.

Çamlıhemşin ilçe merkezinden eski ismiyle Çinçiva, yeni adıyla Şenyuva Köyü’ne giderken sol taraftaki vadiye hakim tepelerde yer alan taştan yapılma bu konaklar Hemşin Konakları’nın ta kendisidir.

Fırtına Vadisi İklim Özellikleri

Vadinin iklim özellikleri ise bölge insanına atıfta bulunurcasına Türkiye’nin tersi özelliklerde. Bu ilçede en az yağış Nisan-Mayıs, Eylül aylarında görülürken; Temmuz ayı ise bol miktarda yağışa sahne oluyor. İlçenin sürekli yağış alması Fırtına Deresi’nin de yılın her dönemi coşkuyla akmasını sağlıyor. Fırtına Deresi, görsel güzelliğinin yanı sıra rafting sporuna da elverişli bir akarsu.

Çamlıhemşin ve Fırtına Vadisi Ulaşım

Çamlıhemşin ilçe merkezi oldukça küçük bir alanı kapsıyor. Tek bir cadde üzerine yerleşik olan çarşısında turistlerin ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu karşılayabileceği marketler var. Yöresel ürünler satan dükkanlar, kafe ve restoranlar, manav, fırın ve bir banka şubesi mevcut. İlçe, ulaşım konusunda kısıtlı imkanlara sahip. Rize şehir merkezinden kalkan Ayder Yaylası minibüsleri Çamlıhemşin’e uğradıktan sonra son durak olan Ayder’e gidiyor. Bu hat haricinde hiçbir köy ve yaylaya toplu taşıma imkanı yok. Harici ulaşım ihtiyacı taksi ile veya araç kiralama ile sağlanıyor.

İlginizi çekebilir

Yorum Yap